vineri, 30 septembrie 2011

Prajituri de post

Prajituri de post – 4 prajituri de post recomandate de noi:
Prajitura de post cu mere
Prajituri de post Ziua si noaptea
Clatite de post
Negresa de post

1. Prajitura de post cu mere

Ingrediente
1 kg de mere,
500 gr. faina
20 gr. drojdie
50 ml. ulei de masline
4-5 linguri de zahar (sau dupa gust, depinde cat de dulci sunt merele)

Mod de preparare

Se framanta un aluat din faina, apa, drojdie, 1 lingura de ulei si se lasa la dospit cca 30 de min. Intre timp se spala merele, se curata de coaja si se dau pe razatoare, dupa care se amesteca cu zaharul. Se incinge putin ulei de masline si se calesc merele 4 minute. Se intind 2 foi de aluat, una se aseaza in tava de cuptor unsa cu ulei, apoi merele si in final cealalta foaie de aluat.

Se da la cuptor pana se rumeneste cca 40 de minute.


2. Prajitura de post Ziua si noaptea

Ingrediente
12 linguri de ulei
14 linguri de zahar
14 linguri de apa
18 linguri de faina
2 lingurite de praf de copt
1 vanilie
2-3 linguri cacao
1 cana de nuca macinata

Mod de preparare

Se amesteca cu mixer-ul uleiul, zaharul si apa. Se adauga faina, in care s-a amestecat praful de copt si vanilie. La sfarsit se adauga nuca macinata.

In tava unsa si tapetata cu faina se toarna jumatate din compozitie. In jumatatea ramasa se amesteca cacao. Apoi se rastoarna si restul in tava.


3. Clatite de post

Ingrediente
100 g faina
100 ml apa minerala
50 g ulei
25 g zahar
10 g sare

Mod de preparare

Se amesteca toate ingredientele si se bat bine pana se obtine o compozitie de consistenta unei smantani subtiri. Se coc intr-o tigaie, de care sa nu se lipeasca compozitia. Dupa fiecare clatita se unge fundul tigaii cu ulei. Atentie ca la clatitele de post, lipsa oului face ca foaia sa se rupa usor. De aceea se fac mai groase. Ca desert, se pot umple cu magiun sau dulceata. Ca aperitiv, se pot umple cu varza, urzici, spanac etc.


4. Negresa de post

Ingrediente
2 cani de apa calda
2 cani de zahar
1 cana de ulei
esenta de vanilie
esenta de rom
1,5 pliculete de praf de copt (stins in otet)
5-6 linguri de cacao
faina (cat cuprinde, pentru un aluat ca o smantana groasa, ca la orice chec)

Mod de preparare

Se amesteca zaharul cu apa calda, pana cand zaharul se dizolva complet. Se incorporeaza apoi uleiul, amestecand bine, apoi se pun esentele, cacaoa, praful de copt stins cu otet. Se toarna faina, in ploaie, amestecand bine, pana se obtine o compozitie omogena.

Tava se unge cu ulei. Se coace prajitura la foc potrivit, timp de o ora (incerci cu scobitoarea).

Negresa e pufoasa si compacta in sectiune. Dupa preferinta, se pot adauga si nuci prajite.

Speram ca din cele 4 retete de prajituri de post, cel putin una a fost pe gustul tau. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu